Dear Shopping Addict, Shop Smarter

Fashion

Черният петък е утре, въпреки че намаленията в голяма част от магазините започнаха още в началото на месеца. Сигурна съм, че голяма част от хората, залитат по уж ниските цени и пазаруват в несвяст, съжалявайки после за покупките си. Миналата година направих пост специално за Черен петък , но тъй като много от навиците ми за пазаруване се промениха през 2021, реших, че би било полезно да обсъдим темата малко по-мащабно и да ви споделя моите съвети за „по-умен“ и устойчив шопинг. 

Най-голямата промяна за мен тази година, по отношение на модните покупки, е ъпдейта на гардероба. Изринах буквално всичко, което по една или друга причина не нося – защото не ми става, не ми харесва, не е удобно, не намирам с какво да го съчетая. Съветвам ви и вие да направите същото, да вдъхнете втори живот на тези дрехи, като ги пуснете за продажба във Facebook групи, социалните си мрежи, OLX или други сайтове за втора употреба. Тези, които не се продадат, аз лично ги дарявам, а останалите, които са негодни за даряване, можете да ги дадете за рециклиране или в магазините на Н&М в замяна на отстъпка. По този начин абсолютно всички дрехи намират своето приложение, а вие давате своя принос в борбата с т.нар. „fast fashion“.  В момента в гардероба ми са останали сравнително малко неща, които ще допълвам бавно и обмислено. 

По отношение на дрехите, не влагам голяма инвестиция. Смятам, че в магазини като Zara, както и в тези за втора употреба, има достатъчно голямо разнообразие и могат да се намерят артикули отговарящи на цена – качество, без да се налага да харчим стотици левове. За мен е нелогично да си купя бяла тениска за 150 лв. например, имайки предвид, че след месец цветът ще е захабен, възможно е да се е свила или да не ми е по вкуса. Въпреки че Zara е любимият ми магазин, е производител на бърза мода и ограничавам пазаруването от там доколкото мога. Като човек, който посещаваше магазина на бранда всяка седмица след университет, знам, че това ограничение е трудно. Особено много ми помага въздържането от импулсивни покупки или както аз го наричам „thewishlist technique“ – след като съм харесала даден артикул, го добавям в wishlist-а и го оставям там поне няколко седмици. В повечето случаи, когато се върна към него, осъзнавам, че вече не го искам толкова много и не го купувам. 

Често намирам дрехи на любими брандове с етикет в Remix и Contour. Съветът ми е да не ги купувате веднага, защото колкото и да са полезни тези сайтове, обичат да завишават цените на част от стоките, особено ако има голям интерес към тях. Изчакайте няколко дни, докато избраният от вас артикул бъде намален. 

Щом става въпрос за обувките и чантите обаче, съм на друго мнение. Смятам, че стилен аутфит може да бъде постигнат с всякакви дрехи, но качествените обувки и аксесоари са си must! Не е необходимо да похарчите 1000лв. за чифт ботуши, за да сте сигурни, че са качествени, но пък мога да ви гарантирам, че при цена от 30лв. няма как да очаквате устойчивост и качество. Гледайте на обувките и чантите като инвестиция. Зимните ми боти например, ги нося вече 5-та година, а белите ми маратонки буквално не ги свалих повече от година и половина и все още има живот в тях. Купувайте стоки, които пасват на голяма част от гардероба ви и са качествени. Само така можете да сте сигурни, че ще им се радвате години наред.

21 things I’ve learned in 21 years

Lifestyle

Винаги съм обичала рождения си ден и съм го чакала с нетърпение. От 2019-та насам, обаче, се случиха толкова много неща – и хубави, и лоши, но едва през последната една година осъзнах колко много съм се променила, какво съм научила и колко съм пораснала. В този пост говоря единствено и само от личен опит. Вярвам, че човек може да научи нещо от живота единствено и само, ако сам премине през него, така че едва ли някакви “уроци” в блога на непознато момиче биха ви замислили, но все пак защо да не ги споделя? 🙂

1.Не всеки има като твоето сърце. Това, че за теб нещо е правилно, не означава, че и за човека отсреща е. Отнася се не само за сърцето, но и за ума, мислите, чувствата. Колкото по-бързо свикнем с този факт, толкова по-добре. Ако очакваш, че винаги ще си разбран, оценен и чут, то никога няма да си пълноценен и щастлив.

2.Колкото и да обичаш някого, не можеш да го промениш, ако той сам не поиска. И звезди да му сваляш, и 1000 пъти да му обясниш, и всячески да му доказваш, че имаш добри намерения, понякога любовта не е достатъчна и вината не е твоя.

3.Да си вземеш куче трябва да е решение, направено след 8 години размисъл, 1532 часа четене и 101% желание. Не ме разбирайте погрешно, няма такава обич, като тази, която ти дава кучето и с ръка на сърцето казвам, че не мога да живея без моето куче. Нооо отглеждането на куче е много по-трудно, отколкото си мислех и въпреки че се бях подготвила, бях чела и разпитвала дълго време, не бях напълно готова за времето и енергията, което отнема едно куче, особено докато е още бебе.

4.Няма нищо по-хубаво от това да пораснеш. Тук може би ще имам много опоненти, но нека първо обясня защо смятам така. Не мога да кажа, че съм имала нещастно детство, напротив, но съм имала неразбрано детство. Оставете другите хора, аз не разбирах себе си и все се лутах от компания на компания, ту започвах едно хоби, ту друго, слушах този и онзи… В последната една година станах самостоятелна, мечтите ми започнаха да се превръщат в реалност, видях кой заслужава да е до мен и кой не, все повече разбирам себе си и околните, а когато не ги разбирам, просто ги приемам. На това му викам аз La Vita è Bella!

5.Всеки изминава различен път и достига различна дестинация. Не се сравнявай с другите.

6.Приоритизирай спокойствието си – душевно, физически, психически. Всичко, което ти носи повече стрес и неприятни емоции, отколкото мир, трябва да си върви.

7.Всичко се нарежда, когато просто спреш да го мислиш толкова. Като един типичен представител на зодия лъв с асцендент везни съм уверена в себе си, но не мога да взимам лесно решения, премислям всичко и доста често в главата ми е хаос. Понякога най-добрият вариант е просто да се пуснеш по течението.

8.Наивността ти е най-голямото оръжие на другите срещу теб.

9.Това, че си натрупал 12 задачи в to-do листа, не означава, че ще имаш продуктивен ден, а напротив. Много се радвам, че се отучих от този навик, защото, в 99% от случаите нямах нито сили, нито време, да изпълня толкова много задачи в рамките на деня, но въпреки това се обвинявах и не се чувствах продуктивна. Моят съвет е да си приоритизирате ангажиментите и да оставите максимум 6-7.

10.Всичко се случва с причина – клише, но пък толкова вярно. Давам ви пример: Точно днес трябваше да кацна в Ню Йорк, за да започна стаж. Е, през май месец затвориха агенцията, с която трябваше да пътувам, та нещата се провалиха. В момента в Ню Йорк и Ню Джърси е обявено бедствено положение заради наводнения. Метрото не работи, коли “плуват”, има загинали хора. Така че „никога не знаеш от какъв по-лош късмет те е спасил лошият ти късмет”.

11.Резултатите стават факт, когато започнеш да се възприемаш такъв, какъвто си. В случая става въпрос за външния вид. Истината е, че тренирам от 15-годишна. Тогава не харесвах начина, по който изглеждам, ходих с нежелание във фитнеса, не знаех какво правя и си мислих само за крайния резултат. Започнах да виждам резултати близо 4 години по-късно, когато си казах “Окей, не съм перфектна и никога няма да съм. Важното е, че съм здрава, полагам усилия, за да се чувствам и изглеждам така, както искам”. Наслаждавайте се на процеса.

12.Най-страшното е да започнеш. Оттам нататък става по-лесно. За всичко се отнася – цели, работа, нови запознанства, проекти.

13.Понякога надрастваме обкръжението си и това е окей.

14.Твоят стил е начин да изразиш себе си, без да се налага да говориш. Не мога да преброя колко пъти са ми казвали “Защо си се нагласила толкова?” или “Какво си облякла?”. Отне ми много време да разбера какво ми харесва и да си кажа “fuck ’em” на всички, които не го възприемат. Разбира се, има места, които изискват определено облекло, но през останалото време дайте свобода на стила си и напълнете гардероба си само с неща, които ви карат да се чувстват 10/10.

15.Не броят, а качеството на хората около теб е важно. Даже това трябва да заема не 15-то, а някое от челните места.

16.Прекалената обсесия с външния ти вид отнема време и енергия, които можеш да съсредоточиш в нещо по-полезно.

17.”Човек има право да е щастлив, но има право и да е нещастен”. Разбира се, че никой не иска да е нещастен, но е факт, че трудните моменти ни изграждат като личности, правят ни по-силни и разширяват кръгозора ни.

18.Дисциплината е ключът към успеха. Това е нещо, което научих много скоро и все още се опитвам да си го наложа като правило, защото знам, че е много важно. Мотивацията идва и си отива. Не всеки ден е хубав, не всеки ден ни върви, но когато мотивацията я няма, идва дисциплината.

19.Прощавай. Не само на другите, но на себе си най-вече. Няма нещо, което замъглява ума и сърцето повече от недадената прошка, дори да е непоискана.

20.Не е нужно да си завършил най-престижния университет, за да постигнеш мечтите си. Дори не е необходимо да си ходил в университет. Не искам да омаловажавам образованието, но като човек, който учи и в България, и в чужбина, ви казвам, че повече от половината неща, които съм научила по време на висшото образование, съм ги намерила сама. Имам приятели, които прекъснаха и в момента работят това, което искат, финансово назависими са и се чувстват чудесно. All I’m saying is не ходете в университет, ако единствената причина, поради която го правите, е наложеният от обществото стереотип.

21.Силата на ума не е за подценяване. Знам, че има хора, които не вярват в закона на привличането или т.нар. “manifestation”, но аз все повече се убеждавам, че съществува. Не искам да изпадам в подробности сега, защото темата е доста обширна и е най-добре да направя отделен пост за това.

My Summer Wishlist

Lifestyle

За да отбележа официално началото на лятото, реших да кача един малко по-различен блог пост и да споделя с вас моя wishlist за предстоящия сезон. Това са част от дрехите, обувките и аксесоарите, които са ми хванали окото през последните месеци – някои от тях са само S/S21 тренд, други според мен ще станат неизменна част от гардероба ми. 

ЧАНТИ

Тъй като дрехите, които нося, най-често са в неутрални цветове, този сезон искам да заложа на ярки акценти при чантите, обувките, аксесоарите. Давам бонус точки, ако имат и дръжка-верига.

ОБУВКИ

Белите кецове за мен са go-to. Подхождат си с всичко – дънки, рокля, пола, официално и спортно облекло. Със сигурност имам нужда от нови, но този път мисля да заложа на нещо една идея по-интересно от чисто бели кецове.

ДЪНКИ

Привлечена съм към всичко baggy, особено дънки.

БАНСКИ

Няма как да не спомена любимия ми модел бански за това лято – този с дълги връзки, които се овиват около кръста.

АКСЕСОАРИ

Като човек, който не носи много бижута, има 1 чифт очила и слага шапка 2 пъти в годината, имам нужда да обогатя колекцията си.

ПАРФЮМИ

Никоя визия не е завършена без перфектния аромат. Тези са моите за това лято.

Очаквам и вашия списък с желани покупки за това лято като коментар под този пост или на лично съобщение в Инстаграм 🙂

Trend Alert: S/S 21 Part 2

Fashion

И понеже трендовете, на които симпатизирам този сезон са много, реших, че ще направя още една статия в тяхна чест, като ви покажа още 4 тренда за пролет-лято 2021.  

ROCK YOUR UNDERWEAR


            Не се стряскайте. Като казвам бельо, нямам предвид буквално. Силно ви съветвам да не тръгвате само по сутиен, но пък корсет, боди, бюстие и т.нар. bralette биха били доста добра идея за този сезон. Не много отдавна са се носили само вкъщи, а жените, които са си позволявали да излязат така навън, са били гледани с други очи. Днес обаче масово можем да видим такъв тип дрехи по ревютата или в high street магазините, любими са и на много известни личности. Налични са във всякакви цветове и материи – дантела, сатен, рипсено трико, дори кожа. За да смекчите вида на бельо, балансирайте с обемно сако или заложете на street style визия.

COLORBLOCK DENIM

            Това е тренд, който е залял онлайн пространството и магазините за бърза мода. Все още не мога да преценя дали ми харесва или не, но бих заложила на по-семпли варианти. Най-популярни са colorblock дънките, якетата и полите, но ако не сте фен на денима, а искате да пробвате този тренд, Bershka, Stradivarius, H&M предлагат и други опции като ризи, къси панталони, hoodie-та. Определено не е за всеки, но едно е сигурно – skinny jeans are out, baggy jeans rule!

WRAP AROUND

            Яхваме лятната вълна с този тренд, защото засяга основно банските и късите топове. Сигурна съм, че и вие вече сте виждали бански, чиито връзки се увиват около талията. Не знам за вас, но аз съм с две ръце „ЗА“, особено като гледам новите модели на Paramidonna. Има нещо много женствено и красиво в този модел, а и разнообразява иначе скучното триъгълно горнище. Извън банските, този тренд се пренася и при късите блузки, бюстиета, както и поли.

БИЖУТА С МЪНИСТА

            Да си призная, първоначално не ми допадна идеята за такива бижута. Напомнят ми на гривничките, които правихме като малки, а те бяха много несполучливи. Сега обаче съм на друго мнение. Не бих носила обемните колиета и гривни, но тези с малки мъниста са ми в wishlist-a за сезона. От тях просто лъха на лято. Пъстри, едноцветни, с перли, мидички, злато, сребро, за врата, крака, ръката…вариантите са безброй. Мисля, че са перфектния аксесоар, за тези, които търсят popof color, стига да не се прекалява с тях.

            Е, това е от мен за този сезон. Надявам се да съм ви помогнала с пролетното пазаруване, а аутфит идеи ще виждате редовно в Инстаграм профила ми. Очаквам да разбера кои трендове бихте пробвали вие през пролетта и лятото. 🙂

Trend Alert: S/S 21

Fashion
“Life is a party. Dress like it.”

С този цитат от Одри Хепбърн мога да обобщя трендовете за пролет-лято 2021. Въпреки че пандемия все още има и в много държави думата „парти“ е на изчезване, на всички нас ни е писнало да стоим затворени вкъщи, особено когато март месец е в миналото. Очевидно дизайнерите са на същото мнение, защото за разлика от миналата година, модните тенденции този сезон са много по-пъстри, забавни и предвещават едно по-свободно лято.

ЛЕН

Не си спомням лято, в което ленът да не е бил must-have. Лекотата, прозрачността и ефирността го правят перфектният плат за по-топлите месеци. Разликата е, че освен неутралната гама, в която сме свикнали да го виждаме, тази година можем да се сдобием с ленен костюм, топ или панталон в цвят pistachio или ярко жълто, което всъщност е и цветът на 2021-ва. Разбира се, комбинира се перфектно с високи обувки или платформи, но аз лично бих заложила на по-лежерен стил – чехли или еспадрили, шапка с периферия и златни бижута. Даже вече си се представям на плажа с коктейл в ръка. 


ЯРКИ ЦВЕТОВЕ

Както вече казах, настроението бавно започва да се покачва. Колкото и да обичам черно, бежово и бяло (които са винаги на мода), тази пролет дизайнерите ни подтикват да сме по-цветни. Неоновите, пастелните цветове, особено светлосиньото се открояват по модните подиуми. Ако смените черното кожено яке с оранжево или розово сако например, определено няма да сбъркате. Да се облечете отдолу догоре в един цвят и да спазите monochromatic look-a, който е любим на световноизвестните инфлуенсъри, също е добра идея, но ако ярките цветове не присъстват в гардероба ви, може само да акцентирате с цветна чанта или обувки.


ДЕБЕЛИ ПЛАТФОРМИ

Не е тайна за никого, че трендовете на 90-те се завръщат. Този сезон на показ са платформите. Те са перфектният начин да добавим малко височина, без да се лишаваме от комфорта, който ни доставя равната обувка. Сандали, чехли, маратонки, боти…платформата ходи на всичко. Не си мислете, че това е тренд, който ще залезе бързо. След като Versace представи своята колекция есен-зима 2021, стана ясно, че обувките тип Bratz ще продължат да са на мода и през следващия сезон.


САТЕН

Сатенът е още един плат, който е неделима част от пролетно-летния гардероб. Въпреки деликатността и нежния си вид, е добра идея както за официален аутфит, така и за градския стил. Можете да се уверите сами, като изгледате първия ми reels в профила ми в Инстаграм, където ви показвам две стайлинг идеи на сатенена рокля. Ако роклите не са вашето нещо, може да заложите на сатенено сако, костюм или кърпа за глава, която е също толкова модерен аксесоар този сезон. 

ВСИЧКО OVERSIZED

Oversize трендът не е нещо ново, но доказано остава и през този сезон. Характерен е за градския стил, но засилено присъствие има и на S/S21 ревютата. Най-голямо внимание получават широките ризи във всякакви варианти – дълги като рокля, cropped (с панталон с висока талия например), класически бели, в ярки цветове, с райе, карирани или с интересни мотиви. Вариантите са безброй. Дънките, стил boyfriend/mom jeans, остават на върха, но и чарлстон моделът става все по-популярен. Дори по-големите и обемни чанти са на мода в момента. Go big or go home.


Все пак не забравяйте, че в модата няма правила и ограничения. Не робувайте излишно на трендове, само „за да сте в крак с модата“. Изберете сами кои сте, какво харесвате и как искате да се представите пред света и го изразете чрез вашия личен стил. Модата отминава, стилът е вечен.

Work mode ON

Lifestyle

Понеделник е. Нямаме повече оправдания за цял ден безцелно шляене из вкъщи по пижама и закуска в леглото в 11. Ако имате много работа, но ви е страх да започнете, разсейвате се лесно и отлагате, don’t worry, приличаме си. Винаги съм имала проблем с концентрацията и правилното разпределяне на времето. Благодарна съм, че съм в България и мога да уча от вкъщи, но няма да лъжа, че ми е по-трудно да се съсредоточа върху учене и работа, отколкото като бях във Великобритания.          

Таймерът беше най-добрият ми приятел през първата година от университета. Нагласях го на 45 минути, изключвах звука на телефона си и го обръщах с екрана надолу. Само така успявах да си науча както трябва, затова сега започнах да правя същото, но не само относно задачите за университета. Разбрах, че тази техника за управление на времето се нарича Pomodoro (“домат” от италиански). Изпълнява се супер лесно, но ви гарантирам, че още след първия опит, ще сте страшно доволни.

План за действие:

  1. Направете си to-do list.
  2. Изберете една от задачите в него и нагласете таймера за 25 минути. Един откъс от 25 минути се нарича pomodoro, т.е. един домат.
  3. През това време се съсредоточете само върху тази задача, забравете за всичко останало и просто започнете.
  4. След като 25-те минути изтекат, направете 5 минути почивка. 
  5. На всеки 4 pomodoros, направете по-дълга почивка от 15-30 минути.

Повторете отначало, докато не приключите с всички задачи. Все пак не ви препоръчвам да вмъквате повече от 16 pomodoros в един ден. Всеки има нужда от време за себе си, а каквото остане, спокойно може да го оставите за следващия ден. Започнете с най-належащите и сложни неща, а оставете по-лесните за накрая.

Кое прави този метод на работа толкова ефективен? 

Лично мен големите задачи ме плашат. Например, ако имам да пиша есе, което би ми отнело няколко часа да го завърша, ще ми е много по-трудно да започна, отколкото като знам, че ще ми трябват само 25 минути работа, преди да си взема почивка. Предпочитам да си разделя големите задачи на няколко по-малки, което е и целта на тази техника. Освен това, по този начин човек съумява да се концентрира по-лесно, без да мисли за излишни неща и накрая на деня знае къде е заминало цялото му време. Не знам за вас, но аз съм си задавала въпроса „Е, къде излетя времето?“ милион пъти. Вече няма нужда да се чудя. 

Не е задължително да нагласяте таймера на 25 минути. Има задачи, които отнемат много по-малко време, като това да си проверите електронната поща например, но има и такива, особено тези, свързани с креативно мислене, за които това би било прекалено малко. Изберете си време, което устройва вас самите. Аз лично предпочитам 30 или 45 мин. работа и 5 – почивка. 

Tips and tricks:

Ако не обичате да си правите to-do лист на хартия или ви е трудно да обозначите колко „доматчета“ ще ви трябват за всяка една от задачите, може да използвате приложение като Todoist. Вписвате заглавието на задачата, добавяте описание, а отстрани поставяте толкова емотикони „домат“, колкото pomodoros би ви отнело да я извършите и voilà! Накрая би трябвало да имате нещо такова:

Photo: todoist.com

Не съм забравила, че обещах нов пост в блога всяка неделя. И да, знам, че днес е понеделник. Още едно доказателство, че имам отчаяна нужда от Pomodoro техниката. Ако решите да я пробвате или вече работите по този метод, ще се радвам да споделите резултати и опит с мен тук или в Инстаграм. И не забравяйте: нищо велико не се е случило в зоната на комфорт. 😉