Work mode ON

Lifestyle

Понеделник е. Нямаме повече оправдания за цял ден безцелно шляене из вкъщи по пижама и закуска в леглото в 11. Ако имате много работа, но ви е страх да започнете, разсейвате се лесно и отлагате, don’t worry, приличаме си. Винаги съм имала проблем с концентрацията и правилното разпределяне на времето. Благодарна съм, че съм в България и мога да уча от вкъщи, но няма да лъжа, че ми е по-трудно да се съсредоточа върху учене и работа, отколкото като бях във Великобритания.          

Таймерът беше най-добрият ми приятел през първата година от университета. Нагласях го на 45 минути, изключвах звука на телефона си и го обръщах с екрана надолу. Само така успявах да си науча както трябва, затова сега започнах да правя същото, но не само относно задачите за университета. Разбрах, че тази техника за управление на времето се нарича Pomodoro (“домат” от италиански). Изпълнява се супер лесно, но ви гарантирам, че още след първия опит, ще сте страшно доволни.

План за действие:

  1. Направете си to-do list.
  2. Изберете една от задачите в него и нагласете таймера за 25 минути. Един откъс от 25 минути се нарича pomodoro, т.е. един домат.
  3. През това време се съсредоточете само върху тази задача, забравете за всичко останало и просто започнете.
  4. След като 25-те минути изтекат, направете 5 минути почивка. 
  5. На всеки 4 pomodoros, направете по-дълга почивка от 15-30 минути.

Повторете отначало, докато не приключите с всички задачи. Все пак не ви препоръчвам да вмъквате повече от 16 pomodoros в един ден. Всеки има нужда от време за себе си, а каквото остане, спокойно може да го оставите за следващия ден. Започнете с най-належащите и сложни неща, а оставете по-лесните за накрая.

Кое прави този метод на работа толкова ефективен? 

Лично мен големите задачи ме плашат. Например, ако имам да пиша есе, което би ми отнело няколко часа да го завърша, ще ми е много по-трудно да започна, отколкото като знам, че ще ми трябват само 25 минути работа, преди да си взема почивка. Предпочитам да си разделя големите задачи на няколко по-малки, което е и целта на тази техника. Освен това, по този начин човек съумява да се концентрира по-лесно, без да мисли за излишни неща и накрая на деня знае къде е заминало цялото му време. Не знам за вас, но аз съм си задавала въпроса „Е, къде излетя времето?“ милион пъти. Вече няма нужда да се чудя. 

Не е задължително да нагласяте таймера на 25 минути. Има задачи, които отнемат много по-малко време, като това да си проверите електронната поща например, но има и такива, особено тези, свързани с креативно мислене, за които това би било прекалено малко. Изберете си време, което устройва вас самите. Аз лично предпочитам 30 или 45 мин. работа и 5 – почивка. 

Tips and tricks:

Ако не обичате да си правите to-do лист на хартия или ви е трудно да обозначите колко „доматчета“ ще ви трябват за всяка една от задачите, може да използвате приложение като Todoist. Вписвате заглавието на задачата, добавяте описание, а отстрани поставяте толкова емотикони „домат“, колкото pomodoros би ви отнело да я извършите и voilà! Накрая би трябвало да имате нещо такова:

Photo: todoist.com

Не съм забравила, че обещах нов пост в блога всяка неделя. И да, знам, че днес е понеделник. Още едно доказателство, че имам отчаяна нужда от Pomodoro техниката. Ако решите да я пробвате или вече работите по този метод, ще се радвам да споделите резултати и опит с мен тук или в Инстаграм. И не забравяйте: нищо велико не се е случило в зоната на комфорт. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s