Моя любима Барселона...

Барселона - няма такъв град! От широките булеварди, високите, чудновати сгради, до китните улички на Готическия квартал и малките кафенета помежду им…всичко й е прекрасно! Проблемът е, че има толкова много за разглеждане и посещение, че е невъзможно да обиколиш всичко за седмица - две, да не говорим за 3 дни. Ето какво обаче успяхме да видим ние за нашия кратък тридневен престой:

Ден 1-ви

Полетът ни кацна сутринта, което означаваше, че имахме цял ден на разположение. Без да губим много време, благодарение на добре организирания градски транспорт, успяхме да се настаним в хотела, разположен на една от най-известните улици в Барселона - La Rambla. След бърз душ, тръгнахме към пристанището и паметника на Христофор Колумб, което се намира в края на пешеходната зона. Това може би е най-любимото ми място в целия град. Паметникът винаги е осветен от слънцето, заобиколен от множество палми и заведения, от които можеш да наблюдаваш оживената улица. Нямаше как да пропуснем и небезизвестния аквариум, който определено си заслужава славата. Искаше ни се да посетим и зоологическата градина, но се оказа, че затваря по-рано от очакваното и нямаше смисъл да бързаме натам, затова пък посветихме останалата част от деня на разходки и обиколки в района.

За вечеря задължително беше да опитаме традиционните тапаси и паеля. Не останахме разочаровани и те бяха основното в нашето меню през следващите дни. Смея да твърдя, че паелята прилича на ризото, но въпреки това е едно от най-харесваните ми ястия.

Разходките след вечеря ми бяха любими. Улиците се оживяваха, голяма част от хората караха колело, разхождаха своите домашни любимци, навсякъде имаше павилиони, пълни със сладолед, гофрети, чурос. Цялата атмосфера на нощна Барселона ме зареждаше с настроение.

Ден 2-ри

Честно да си призная всичките ни сутрини минаваха в излежаване, закуска с кроасан, мъфин и чаша от онези уж кофеинови напитки в Старбъкс, които имат поне 10 други съставки и възможно най-малко приличат на кафе. Въпреки това бяхме решили, че ще оползотворим напълно неделния ден и се възползвахме от двуетажните туристически автобуси, които спират до всяка една дестинация.

Първата ни спирка беше Sagrada Familia, може би най-разпознаваемият символ на Барселона. Уникална сграда! Мога да стоя с часове пред нея, въпреки че се очертава още 2 години да прилича на строителна площадка. Там спокойно прекарахме повече от час в снимки.

След това, отново благодарение на автобуса, се отправихме към Camp Nou. Когато пристигнахме обаче разбрахме, че в неделя касите не работят и успяхме само да го обиколим и да обядваме наблизо. За жалост стадионът не е близо до центъра и изгубихме доста време в път, което отново ни попречи да хванем работното време на зоологическата градина. Почти всичко беше затворено, затова пък си направихме разходка в Готическия квартал, още едно мое любимо място. Създава съвсем различно настроение от останалата част на града - улични музиканти, танцьори, артисти, малки пекарни и кафенета. Влязохме и в катедралата Св. Еулалия, която ни привлече с прекрасната си архитектура и излъчване.

Ден 3-ти

Със събуждането знаехме, че на преден план стои посещението на зоологическата градина. Определено не е най-забележителното място в Барселона, но какво да ви кажа…обожавам животните. Това беше най-голямата и “богата” зоологическа градина, която съм посещавала. Не съжалихме и за момент, че й отделихме първата половина на деня само за нея.

Много се колебаехме дали да не се върнем отново до стадиона, но големите разстояния и ветровитото време ни разубедиха, затова решихме да се разходим пo известната търговска улица Passeig de Gracia, където успях да се насладя на къщите на Гауди и да се сдобия с мечтаните ми слънчеви очила.

Последната ни вечеря в Барселона се състоеше отново от традиционните тапаси и паеля. Случайно попаднахме на един малък площад с шадраван, палми и украса, пълен със заведения и маси на открито, за който веднага съжалихме, че не сме открили по-рано. За последно имах възможността да попия напълно от настроението, което носи Барселона.

Опитах се възможно най-подробно и описателно да ви предам усещането, което ми е донесъл този прекрасен град. Разказах ви само за една малка част от местата, които си заслужават да бъдат посетени. Сега е ваш ред да посетите останалите.

Надявам се да съм успяла, поне малко, да ви запаля по цветна Барселона и да ви накарам да хвърлите едно око на цените на самолетните билети. Определено си заслужава ходенето и нямам търпение да се върна още един, два, пет, десет пъти…