Грижата за кожата - отвътре навън

Може би повечето от вас свързват грижата за кожата само с продуктите, които използваме върху нея. Изхождайки от личен опит обаче, според мен всичко започва отвътре. Така че в днешния пост няма само да ви говоря за това колко съм доволна от даден продукт и колко добре се отразява той на моята кожа, а ще ви споделя и за един друг вид “почистване” - душевно, емоционално, свързано със средата, която ни заобикаля и нашите собствени действия.

През изминалото лято започна един много стресов за мен период, свързан с купища промени, смяна на средата, избор на университет, подготовка за изпити и матури, което доведе до нездравословно хранене, застояване, недоспиване и изобщо все такива “приятни” неща… В един момент всичко това рефлектира върху моята кожа, която дотогава ми беше вярна и на лицето ми се появяваше пъпка едва един път в месеца. Цялото ми чело, както и част от бузите, се изринаха неочаквано и никой крем или гел нямаше силата да поправи това, което от своя страна засили още повече напрежението и стреса в мен.

След месеци нездравословен начин на живот, започнах да имам сериозни проблеми със стомаха, не се чувствах добре в тялото си, изглеждах болнава и изморена. Тогава реших, че е време за промяна. Истината е обаче, че значима такава забелязах чак след направени променени в ежедневието, начина на хранене, дори средата, в която се намирах.

Със започването на новата година, поднових картата си за фитнес, като този път си обещах, че няма да е като всеки друг и няма да се откажа. Започнах да се храня балансирано, без да спазвам каквито и да е диети обаче, защото ги смятам за безсмислени, що се отнася до моите цели. Прясното мляко не беше част от моето меню дълго преди това, но реших да изключа изцяло млечните продукти, което много ми помогна с премахването на несъвършенствата по лицето. Определено обаче най-голяма промяна усетих, след като увеличих драстично приема си на вода. Не само, че лицето ми се изчисти, но дори и редовното подуване, придружено с болки в стомаха, изчезна.

Все пак няма как да отрека, че има и козметични продукти, които помогнаха да възвърна добрия вид на кожата си. Миналата година по това време несъвършенствата по лицето ми бяха мит, което се дължеше единствено на мицеларна вода за премахване на грим и измиване с вода всяка сутрин и вечер. Днес обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Два пъти на ден използвам гела за измиване на La Roche-Posay от серията Effaclar, който контролира себума и изсушава пъпките, още преди да са силно забележими. Той е и неизменна част от моята чанта за фитнес, тъй като за мен е задължително да измивам лицето си преди и след всяка тренировка. В много спешни случаи посягам към активния крем на Acne Out, който обаче слагам само на проблемните места, защото прекалено изсушава кожата. Два пъти в седмицата нанасям маски за лице, като най-често използвам Urban Skin Detox на Nivea или някоя от тези на Sephora, които горещо препоръчвам. Мицеларната вода е на Mixa, въпреки че рядко ми се налага да я ползвам, тъй като намалих употребата на грим. За съжаление, от любимия ми до скоро фон-дьо-тен на Fenty Beauty ми излизат много несъвършенства, заради което и не го препоръчвам на хора, страдащи от акне и чувствителна кожа. Когато имам нужда от по-голяма покривност и дълготрайност, се присягам към него, но през другото време използвам само ВВ-крем.

Нека не говорим само за кожата на лицето. Като повечето момичета, след рязка загуба и качване на килограми, по бедрата и дупето ми се появиха стрии. Въпреки че мен не ме притеснява това, използвам домашно направен крем от бадемово, какаово масло и лавандула, който драстично ги намали и ги направи почти незабележими. За останала част от тялото си използвам лосиона на Uriage.

Това е всичко, което ми помага в грижата за една по-красива кожа. Не слагам никакви серуми, тонери, скрабове и т.н., защото съм забелязала, че прекомерното ползване на козметика също вреди.

Съветвам ви, ако чувствате кожата си замърсена и не можете да се отървете от несъвършенствата, не се насочвайте веднага към дрогериите и аптеките, а се замислите дали начинът ви на живот не е причината за вашата разбунтувала се кожа. Все пак аз не съм дерматолог, нито специалист в тази област, но съм сигурна в едно - грижата за здрава и чиста кожа започва отвътре навън.