Positive Body Image

Преди известно време попаднах на негативни коментари относно външния вид и теглото на модела Барбара Палвин, което искрено ме изненада и честно казано ядоса, тъй като тя е един от малкото модели, които изглеждат “здрави” и не промотират някакъв вид нездравословен начин на живот. Това ме провокира да повдигна темата за ролята на социалните мрежи в нашия живот и как те влияят на външния ни вид.

Колко пъти ви се е случвало да влезете в Инстаграм и да бъдете заляти от снимки на млади момичета, обикновено на плажа, с изваяни тела, перфекна усмивка, дълга коса…? А колко пъти, съзнателно или не, сте се сравнявали с тях и сте подлагали вашата визия на съмнение? Със сигурност повече от веднъж, но спокойно, аз също не правя изключение.

Много често си мислим, че причината за щастието на тези “перфектни” момичета в социалните мрежи е начинът, по който изглеждат. Прекарваме часове, гледайки клипове в YouTube, където те показват своите нови дрехи и обувки, носят екстейшъни, имат десетки шкафове, пълни с гримове, правят диети и часове кардио, въпреки че не е необходимо… Така започваме да мислим, че имаме нужда постоянно да се обграждаме с материални притежания; че ни липсва нещо. Да, те също носят щастие, но е краткотрайно и фалшиво и след известно време спират да ни удовлетворяват, купуваме нови и нови неща, които ни карат да се чувстваме красиви, без да осъзнаваме, че реално сме такива и без тях. Колкото и каквито и материани блага да имаме, те няма да ни научат да се обичаме.

Знам, че звучи много клиширано, но просто бъдете себе си. Ако искате да тренирате, тренирайте; ако пък не искате, това също е окей. Носете грим, ако това ви харесва; ако ли не, недейте. Правете нещата, които реално ви носят щастие. Няма абсолютно нищо лошо в гореспоменатите действия, стига да ги правите само и единствено защото на вас ви допада, а не защото “трябва”.

Не търсете одобрението на хората. Няма как да угодите на всички, а и честно казано не трябва. Вършете нещата, които ви правят по-живи, по-истински, които ви носят радост и удовлетворение, за да може вечер, когато сте сами и критикуващите образи вече ги няма, да се чувствате щастливи, цели, горди.